Parit Buntar

All posts in the Parit Buntar category

Hari Air Sedunia

Published Mac 27, 2012 by syarida
Macam Hari Penternak, Peladang dan Nelayan hari tu, Hari Air Sedunia pun buat kat tepi Sungai Kerian jugak. Kita mana boleh tak pergi, papa mesti nak bawak kita jugak. Hari jumaat malam, kita keluar pergi situ untuk tengok pertunjukan malam. Papa kata kita mesti tengok bot berhias dan pertunjukan bunga api.
Ini pentas utama. Timbalan Perdana Menteri akan datang merasmikan Hari air Sedunia ni esok. Masa kita sampai, tengak rancak depa-depa tu tengah hias pentas. maklumlah, yang datang tu Timbalan Perdana Menteri.
Oleh kerana kamu pendek dan kecil, makanya kamu boleh senang-senang arahkan orang untuk dukung kamu. 
Papa dah penat, mama pulak yang dukung Kayra. Tapi mama sekarang dah tak boleh dukung kamu lama-lama sebab kamu dah makin berat.
Ramai orang bersesak-sesak nak tengok bot berhias. Bahaya jugak kalau tak dukung Kayra.
Bot berhias daripada JPS Hilir Perak. Sangat cantik.
Ini pulak bot berhias JPS Kerian. Cantik jugak. Replika udang tu bergerak-gerak tau.

Lepas tu kita tengok bunga api pulak. Bila dah ramai-ramai macam ni, tak takut pulak Kayra. Selalunya kalau tengok bunga api kat balkoni rumah, menangis-nangis dia takut.
Lepas tengok bunga api kita merayau-rayau sekejap kat gerai-gerai depan tu. Sebelum balik, kita singgah makan sup sekejap, papa memang dah addict dengan sup sempadan.
Esoknya. Kayra pergi school. PapaMama datang lagi sini. Ada lagi macam-macam acara hari ni. Kayra balik school pukul 12 jadinya papaMama sempat tengok aktiviti kat situ sampai pukul 12 je la. Cadangnya nak sarapan kat pekan lama tapi ramai pulak orang, nak makan nasi kuning memang tak dapat la, mesti penuh jugak. Jadinya, papaMama cuma beli kuih-kuih kat gerai dan makan sambil-sambil kat tepi sungai.
Datuk Seri Muhyidin Yassin tak dapat datang sebab beliau ada kat Sarawak katanya,, jadi cuma wakil yang dihantar. TPM tak datang, Menteri Besar pun tak datang, wakil jugak yang dihantar. Tapi tak apa, Mr Os datang jugak seperti yang dijanjikan. Gamat khemah utama dengan telatah Mr Os.

Papa memang suka kuih peniram. Ada dua tiga gerai yang jual kuih ni.

 Mama sempat snap beberapa gambar semasa tunggu pertandingan perahu kayuh.
Dari cerah pagi tak panas lansung, sampaikan tengahhari matahari tegak atas kepala.
Lepas perahu, PASCAL plak letupkan bom berwarna. Cantik tapi mata mama tak tahan pedih la. Ada jugak budak yang menangis sebab terkejut.

 Lepas selesai bom semua, papaMama berjalan ke pekan Lama pergi kedai lampu. Kedai lampu lagi. Selesai hal papa, kami balik. Jemput Kayra tepat jam 12.30tgh. Sangat penat hari ini.

Berbasikal Di Taman

Published Februari 28, 2012 by syarida
Hari ahad pagi hari tu pagi-pagi kita tak tau apa nak buat kat rumah. Kita dah siap kemas rumah hari sabtu tu. Papa ajak bawak kayra  naik basikal kat taman. Lagipun, hari ahad kan kayra tak payah pergi school.
Mula-mula mama cadang nak bawak je children scooter Kayra tapi tengok-tengok dia dah bukak stor sendiri dan tarik keluar basikal merah dia tu.
Masa kami sampai kat taman tepi sungai Kerian tu ramai sangat orang. Tiap-tiap weekend memang ramai
orang bersenamrobik kat situ. Jejak je kaki turun kereta dari parking tu berkumandanglah kuatnya lagu senaman. Tapi kita tak join depa, kita nak buat hal kita je.
Kayra pun apa lagi. Teruslah mengayuh basikal merah dia tu.


Sekarang dah pandai posing. Sangat suka bergambar sekarang. Sangat mesra kamera bak kata orang. Pantang di ajak.

Mana boleh tak ada gambar orang kuat mama ni kan ? Mula-mula papa nak tukar tempat kayuh basikal, nak ke Taman JPS tapi mana boleh sebab tempat tak seluas sini, tak puas kayra nak mengayuh pulak nanti.
Tengok tu kat belakang Kayra, ada orang bersenam tai chi jugak..
Ada jugak pakcik-pakcik bersembang-sembang bila jumpa kawan lama.
Ini pulak replika menara condong Teluk Intan. Bila kita nak pi sini papa ?
Mama, nak hug pokok…. Macam-macam gaya bergambar Kayra ni….
Nampak macam seat basikal dah rendah kan ? Dah besar Kayra ni. Kena mintak tolong papa naikkan seat ni lah nampaknya.
´╗┐Tengok tu, Kayra dah tinggalkan basikal macam tu je dan lari ke sana bila nampak playground. Kenalah mamaPapa sorong basikal dia pulak.

Bagi chance kat dia main kat playground dalam 15 minit lepas tu kita singgah makan roti canai kat warung tepi jalan. Balik dan rehat sekejap. Petang tu Tok Honey nak mai rumah. Kita nak keluar lagi…

Sayang, kamu sangat cantik…

Published Januari 16, 2012 by syarida
Hari Khamis malam papa ajak kita jalan-jalan tengok apa yang ada kat tepi sungai Kerian. Malam tu kita pun pi la dengan perasaan nak tahu apa yang ada kat tepi sungai tu. Bila pergi baru tau dah ada banyak khemah dan booth dah ready untuk satu acara yang besar iaitu Hari Peladang, Penternak Dan Nelayan Peringkat Kebangsaan. Kita melilau dan mata mama sentiasa tak lepas pandang kat gerai-gerai orkid. Sangat lah geram mama tengok.
Kita berjalan dan berjalan sampailah kaki Kayra dah stick kat tempat binatang-binatang. Ada kambing jugak dan kita teringat kat kampung wan kan Kayra ?
Hari jumaat kita datang lagi. kali ni mak Lang pun ikut jugak. Depa singgah rumah kita bawak emak Pak lang sekali. Mak Lang pun macam mama jugak, sangat suka orkid. Pak Lang ada belikan kayra belon dengan harapan Kayra dapatlah duduk sekejap tanpa ganggu-ganggu kami yang nak tengok orkid tapi harapan tinggal harapan je la sebab kanak-kanak ini yang baru berusia tiga tahun ini lebih suka belari-lari daripada duduk diam tanpa buat apa-apa. Lepas maklang dan Paklang beli orkid depa pun balik dan kita papamama dan Kayra terus kat situ sekejap lagi. Papa bagi chance kat Kayra main-main lagi kat tempat ternakan. Kat sini kita tengok kambing lagi, ada rusa, ostrich dan rabbit. Kayra main-main dan pegang rabbit.
MamaPapa kena fikir seribu kali kalau nak bela rabbit. Sebab susah kalau ada komitmen dengan binatang ni. Lagipun kita selalu tak ada kat rumah. Susah kalau bela binatang. Tapi seronok juga kalau dapat bela, terapi yang baik.

Dan sayang, ini gambar-gambar kamu semua yang sangat cantik. Sangat terpikat mata ini memandangmu. Bermacam warna, bermacam jenis. Sangat-sangat geram bila tengok. Hajat hati nak beli banyak-banyak tapi takut tak termampu nak jaga.

MamaPapa suka orkid tapi bila betul-betul jaga tak menjadi tapi bila dibiar-biar mencanak-canak bunganya tumbuh. Tapi tu kan dinamakan jodoh, susah nak mati pulak pokok orkid ni. Bila banyak orkid berkembang, nampak berseri-seri balkoni rumah kita.Mama nak penuhkan gantungan orkid tu. Biar jadi kawasan tertutup. Penuh dengan pasu orkid. Hmmm…..

Sabtu Sebelum 20112011

Published November 20, 2011 by syarida
Cantik tarikh hari ni kan ?
20.11.2011
Tapi mama nak cerita tentang hari sebelumnya..
Hari sabtu kayra pergi kindy jugak. MamaPapa nak kemas rumah. Bukan tak boleh mengemas kalau kayra ada, tapi perjalanan kerja takleh smooth sebab ada ada saja nanti kayra tu. Sharp pukul 12am mamaPapa jemput kayra terus bawak pergi kedai gambar kat Pekan lama Parit Buntar. Nak ambik gambar ukuran passport. Susah jugak nak ambil gambar dia. Jenuh jugak papa nak pujuk. Kalau papa pujuk cepat je dia ok, kalau mama lambat sikit. 
Lepas bergambar, papa ajak tengok rumah baru uncle awie. Uncle awie ni carpenter merangkap interior designer untuk rumah kita. Hehehe…Banyak perabot dalam rumah kita yang uncle Awie buat. Contohnya macam almari bawah tangga tu, uncle awie la yang buat. Tapi idea dari mamaPapa la…
Rumah tu baru je dia beli. Tengah renovate pun…
Dah berpenat kat sana, kita pun balik. Papa kata kita takyah makan nasi. Tengahhari tu, papa goreng burger saja untuk kita bertiga. Sedap la papa burger tu. Terima kasih sebab ringankan kerja mama hari ni.