Makan

All posts in the Makan category

Yogurt ice cream

Published Mei 24, 2012 by syarida
Mama suka berebut-rebut yogurt dengan Kayra. Kalau mama beli letak dalam peti ais, kalau tak ada tu mama dah tau siapa yang ambik makan. Kayra dan mama sama-sama minat. Yogurt asli mama kurang suka tapi mama memang hantu yogurt berperisa. Yogurt drink mama suka jugak tapi kalau yogurt ice cream lagi-lagi mama suka.
Dan pada suatu hari, bos mama dah janji nak bawak mama makan yogurt ice cream kat tuti fruiti. Lepas dua tiga hari dia lupa. Dan lepas dua tiga hari kemudian tu pulak mama kembali menagih janji. Tidak boleh tidak, kena lah dia bawak. Kami pergi bertiga saja kerana kawan-kawan yang lain masing-masing ada komitmen lain. Jadi, kami bertiga yang tak berapa nak ada komitmen ni pun pi la Auto City sana. Undang-undang utama nak makan ais krim adalah kena pi masa cuaca yang panas, barulah nikmat aiskrim tu terasa. Sejuk je lalu kat tekak.

Jeng, jeng ,jeng…. adakah anda nampak di sana tu. Tuti fruiti. Yang tudung coklat tu Cik Faridah dan yang pakai baju kurung tu Kak Era. Dua-dua kawan pejabat dan itu jugak panggilan mama pada mereka.
Sekali lagi, dan mama rasa papa pun mesti tau kedai ni. 
Hmmm… macam ada makna ja mama dok tangkap gambar depan kedai ni banyak kali sangat. Harap papa faham bila baca entry ni…
Mula-mula pilih mangkuk. Pamkan aiskrim dan step seterusnya ialah nak pilih topping.
Ada macam-macam yang boleh kita tabur atas aiskrim. Susah jugak nak pilih. Marshmallow pun ada.
Tengok tu, kalau tak percaya sangat apa yang mama dok cerita ni… Takyah pening, ambik, tabur dan pi bayar. Banyak ambik, banyak la bayar sebab ikut berat ok.
Panjat tangga pulak naik atas. Nak makan kan ?
Nak kerusi merah, nak kerusi merah. Saya nak duduk kat kusyen merah. Dan, kami semua duduk kat atas kusyen merah tu…
Memang makanan aku, memang makanan aku.
Ini ais krim yogurt mama. Close up sikit.

Ini mangkuk ais krim mama.

Ini mangkuk aiskrim kak era. Sikit je dia ambik.

Cik faridah cuma makan buah-buahan. Katanya dia kenyang lepas makan nasi tomato untuk sarapan pagi.

Iye, mesti ada gambar kami berdua dari atas.

Dan gambar mereka berdua dari atas jugak.

Ada jugak  ‘akuarium’ kaca untuk pelanggan berkumpulan yang nak privacy.

Dan jangan lupa lap mulut anda yang comot bahana aiskrim yogurt masam tuti fruiti.
Lepas makan aiskrim kami rasa tak puas sebab rasa macam perut tak berapa kenyang saja. So kami singgah pulak McDonalds makan foldover. Lepas tu kami semua pakat menyesal sebab makan banyak sangat.
Kak era kata, “tak apa, tadi kita makan yogurt, masuk bakteria baik dalam perut”. Tapi kesian kat bakteria tu, dah mati kena hempap dengan foldover. Tu lah kan, nasib bakteria, jadi baik pun tak guna jugak.
Hahahaha…
Advertisements

Burung Merpati Masak Kicap

Published Mei 20, 2012 by syarida
Sesekali balik kampung wan akan mintak mama masakkan makanan kegemaran dia. Memang sedap tapi kena bersusah sikit. Pernah tak sesiapa di sini makan burung merpati.  Daging burung ni sangat sedap. Tapi agak leceh kalau kita cena cabut bulu burung tu sendiri. Hari tu wan sembelih sepuluh ekor. Lenguh tangan nak cabut bulu burung tapi takpalah sebab nak makan kan. Dulu pernah wan buat kenduri kat rumah menjamu lauk burung merpati ni sampai berpuluh ekor. Gotong royong melaukkan, sampai lenguh tangan-tangan. Masa tu, burung merpati peliharaan wan sangat membiak sampai penuh sangkar.
Daging burung ni sangat sedap dibuat lauk. Tentunya rasa tak sama dengan daging puyuh sebab merpati ada rasanya  yang tersendiri. Yang membuatkan sedap kalau makan burung ni ialah tulangnya rapuh dan rangup. Sangat seronok mengunyah. 
Masa kita sampai rumah wan, wan tunjukkan mama burung-burung merpati ni yang dah siap ditangkap dan diasingkan kat dalam sangkar kecik. 
Wan sembelih sendiri merpati-merpati tu
Kayra tengok jugak masa sembelih-sembelih tu. Dan dia tak berani nak dekat pun.
Mencabut bulu burung merpati. Kerja yang paling leceh.
Kayra duduk saja sebelah tok masa semua orang buat kerja.
Nak makan benda sedap kenalah bersusah sikit.
Dah siap pun cabut bulu. Lepas tu kita bakar ( orang kedah panggil layur ) sikit atas api untuk buang bulu halus kat badan burung ni. Saiz burung ni besar sikit saja daripada puyuh.
Ok, dah siap pun masak. Goreng dulu sikit-sikit . Angkat. Mama tumbuk kulit kayu manis, bunga lawang, jintan manis, halia dan bawang. Tumis, letak asam jawa dan kicap.Campur daging burung dan tumisan.  Siap.
Alhamdulillah. Lauk kita hari tu. Lala tu rebus air je letak serai.
Orang kata kalau nak membela ni tengok tangan jugak, ada orang tu kalau membela binatang belaan sangat membiak.Ada orang pulak tak menjadi. Wan sangat bertuah sebab apa saja yang dia bela, sangat membiak. Contohnya kambing dan merpati. Sama jugak kalau wan tanam apa-apa pokok, mesti hidup elok.
Dah bertahun-tahun wan bela merpati. Satu masa dulu sangkar burung ni dekat saja dengan rumah, tapi bila lama-lama tu wan ubah jauh sikit sebab ada orang cakap dalam najis burung tu ada apatah yang merbahaya kalau terhidu. Mama pun dah lupa. So, wan pun buat lah sangkar yang jauh sikit dari rumah.
Wan kata jugak, nanti bila-bila ramai balik wan akan sembelih burung merpati lagi sebab semua saudara mama suka makan. Kayra pun suka jugak hari tu makan bertambah-tambah. Bila mama tanya wan nanti berapa ekor nak sembelih, wan kata 25 ekor, terus mama rasa nak pengsan sekejap.
Nanti bila tiba masa yang dijanjikan tu, mama akan paksa semua orang turun padang. Jangan risau.
Lu Tunggu…..

Makan-makan Dengan Wan Dan Tok

Published Mei 18, 2012 by syarida
Sesekali balik kampung rasa macam nak bawak tok dan wan pi makan-makan. Tapi selalu rasa tak sempat. Dan selalunya rasa macam masak dan makan kat dapur rumah wan lagi best. Lagipun, bila ramai, sangat meriah kat dapur tu. Tapi hari tu, mama ajak jugak wan dengan tok keluar makan kat Jeniang. Seronok jugak sekali-sekala.
Ajak family mak lang sekali. pak lang tak ada, ke Sabah rasanya kali ni.
Esok tu hari ibu, sangat seronok dapat belanja tok. Dah lama tak keluar dengan tok dan wan.
Cik kak tu teringin sangat nak duduk atas baby chair walaupun dia tu dah tak berapa nak baby dah.
Bergambar, jangan tak bergambar.
Lama jugak nak tunggu makanan sampai ni.
Layan dulu bola kat tv di belakang. Kedah laman singapura rasanya tu.
Eh, nampak papa gelap pulak.
Sekali lagi. Ha, baru ok gambar papa.
Dah sampai makanan. makan dulu ya. Dah tua dah ayah dan mak mama ni.
ikan siakap tiga rasa yang indah khabar dari rupa. Cakap berlapik yang didengar lebih manis daripada tak sedap….
Silalah menjamu selera.
Hmmmm…. tadi cakap tak sedap…
Lain kali kita cari kedai lain. Mama nak bawak wan dengan tok makan kat luar jugak sekali sekala. Kat mana tempat makan yang sedap kat Sik ni ha ? Ada tak sapa-sapa tau…? 


Dangai

Published Mei 18, 2012 by syarida
Tahu tak kuih ni? Ini kuih tradisi. Rencahnya cuma isi kelapa, tepung pulut dan gula saja rasanya.Nama kuih ni dangai.

Hmmmmm…Sedappp….

Mee udang, kue teow udang, semua makan udang ke ?

Published Mei 11, 2012 by syarida
Jam satu tengahhari yang panas. Tengah-tengah boring tak tau nak buat apa,  ada plak kawan-kawan mama ajak pi Mary Kay kat Auto City.  Oleh kerana mama boring,  nak buat kerja pun malas ( hehehe…tu yang betul sebenarnya ) ,  mama pun join la depa.
Tertarik dengan lip balm Mary Kay tapi tak ada stok pulak dan kena order,  makanya selamat la duit mama limapluh ringgit.  Tak apa,  next time mama dapat la lipstik tu kan ?
Lepas gebang-gebang kat mary kay tibalah masa kami nak balik.  Jam kat tangan dah tunjuk pukul satu lebih.  Lapar?  Masing-masing dok bagi idea tempat makan.  Mula-mula ingat nak makan mi udang kat Juru tapi lepas sebuah kedai,  sebuah kedai yang kami pi tutup,  tak adalah rezeki kami kat JURU.
Idea spontan seorang kawan,  makan je la mi udang kat Batu Kawan… tanpa berlengah,  driver wira maroon tu pun bawaklah kami semua ke Batu Kawan.

Dah dapat yang dihajat. Ini pinggan Azian. Mi kuah udang.
Tengok tu masing-masing dengan hidangan berasaskan udang.
Kue Teow goreng udang Diana. Muka berseri beralaskan foundation Mary Kay. Kena masuk dalam wishlist ni…
Ye, saya memang suka tangkap gambar orang dengan makanannya.
Nampak itu nama gerai ?  Nampak itu pinggan Linda ?
Ini airnya penghilang dahaga.
Pada mulanya jual mahal konon takmau makan, akhirnya tewas. Masuk jugak lima ekor udang ni ke dalam perut. Udang sahaja tanpa mi atau nasi.
Nak makan, kopek kulit dulu ye. Kak Era kat sebelah, waima seekor udang pun dia tak order. Memang pendirian seteguh tembok batu.
Kak Era, adakah kamu, menjeling, menjeling ku bertentang, mata kita sama memandang… sedap ni…..
Gambar kulit udang pun ada. Guarantee habis sepinggan udang…

Kami semua dah ready nak balik. Senyum bukan sebarang senyum. Ini senyum tanda dah kenyang…

Masa nak bayar sempat lagi bertanya dua tiga soalan. Adat berniaga mestilah jawab apa yang pelanggan tanya kan. Hari bekerja kedai bukak sampai pukul enam. Sabtu pun. ahad tu kadang-kadang je bukak. So, hari sabtu lepas ambik Kayra tu boleh la kan ?
Dan si tuan kedai bagi nombor contact kalau nak mai, call la dulu kot-kot takut tak bukak kedai. So ini nombornya…mama reveal kat sini kot-kot sapa nak pi…Gerainya kat depan Stadium Batu kawan.

012-4870521 ( Kak Cik )

Bismillah……Alhamdulillah,,,,

Published Mei 4, 2012 by syarida
Sarapan pagi yang rutin bila balik Taiping adalah makan roti canai. Bukan saja kat Taiping, kalau balik Jeneri pun sama. Tapi kalau kita balik Taiping kita dapat makan roti canai mamak style. Kali ni balik Taiping papa ajak mama temankan dia beli roti canai untuk sarapan.Selalunya papa keluar sorang je belikan. Hari ni gelap-gelap lagi mamaPapa dah keluar. Kayra ? Masih tidur lagi. Sebelum keluar rumah, bagitau Tok Honey dan apa lagi, mamaPapa dapat la keluar dating.
 Bila dah namanya temankan, memang tak sah kalau tak makan je kat situ. Yang mama suka dengan roti canai Bismillah ni bila kita makan dengan kuah daging hitam. Sangat sedap.
Kedai Bismillah ni dah lama, dah ada kat Taiping sejak tahun 1932. Dah 80 tahun umurnya. Sangat nostalgia. EIGHT DECADES of legacy. Bangunannya pun mama rasa dah jadi bangunan warisan dah. Terletak kat jalan Taming Sari. Kedai ni setahu mama tak pernah tak ada pelanggan. Penuh saja orang.
Malas lah nak cerita lagi, tengok je la gambar. Bukan apa, makin banyak menaip pasal makan ni, buatkan mama bertambah lapar. So, as usual. Lets picture tell the story…

Jangan salahkan diri sendiri bila kita dah lupa sekarang kita kat era mana bila jejak saja masuk kat dalam restoran ni. Rasa macam nak je patah balik rumah, tukar baju pakai ala-ala zaman dulu-dulu. Pakai kebaya singkat dengan kain batik. Ikat kepala dengan tudung jarang-jarang, pakai spek hitam. Eh, kesitu pulak mama….
Kenapa agaknya, bila bercerita pasal tempat lama-lama kat Taiping ni mama rasa macam cikgu sejarah je ? Cikgu sejarah yang kuat makan….hehehe

Jangan lupa bila mai Taiping, makan roti canai Bismillah naa……

Budak demam dapat kek

Published April 30, 2012 by syarida
Kayra demam. Merengek-rengek je dia. Pagi badan dah panas, tapi mama ingat lepas makan ubat ok lah dia. Tapi pukul sepuluh teacher Pratibha dah call cakap badan Kayra panas sangat. Terpaksalah mama ponteng ofis petang jumaat. Apa makanan pun dia tak mau kecuali epal. apalagi mama, suap epal je la. Tak payah masak ke apa, dah anak nak epal. Senang kerja mama. Kayra tidur je petang tu, start pukul dua belas sampai la petang. Cuma bangun 3 kali mintak epal. hehehe….
Dalampada anak dok demam-demam tu. Mama sempat lagi dok bakar sponge cake untuk tiramisu mama. Tapi kelamkabut-kelamkabut. Mama sampai lupa nak letak nescafe masa nak lapis dengan cheese. Hmm dah tak jadi tiramisu ke apa kek mama. Belasah je la, nampak rupa macam tiramisu tapi rasanya tak sama tiramisu. Kek tiramisu jadian kot. Ok ke pakai nama tu ?
Pagi sabtu Kayra dah ok sepenuhnya. So, papaMama decide kayra harus pergi school pagi tu. Ok lah. Rasa sayang nak bagi ponteng sebab communication skill Kayra dah makin meningkat sekarang ni. Besar harapan mamaPapa nak bagi Kayra makin lancar berbicara. Di kindy, komunikasi sepenuhnya di dalam bahasa Inggeris. Sabtu Kayra tak belajar apa-apa dengan buku tapi Kayra akan bermain sambil belajar.

Pagi yang sangat indah. Mamapapa jumpa pelangi waktu nak cari sarapan lepas hantar Kayra ke kindy. Kalau Kayra ada, mesti menjerit-jerit dia suka.
Kek tiramisu ‘jadian’ mama…pinjam magnetic number kayra yang kat peti ais tu untuk bentukkan tahun tu..
2012 dan si dia bertanya mana letter ‘K’. K is for Kayra katanya….
Sukahati bila mama suruh potong. Memang kaya dengan  ‘fat’ sebab kek itu di ‘cover’ dengan cheese dan full cream sepenuhnya.
Cik Kayra tak gemar sangat kek ni, tapi maknya memang tersangatlah gemarnya. Next time mama buat chocolate cake yang kayra suka tu…

Mak anjang yang cuci rumah kita tu dapat mai petang sabtu. Papa cakap, kita baliklah rumah tok Honey awal sikit. Ingatkan pagi ahad saja nak balik Taiping. Tak kisahlah, lagipun kesian tok Honey sorang-sorang. Tok yang pergi KL katanya . Kita kemas rumah kita sendiri. macam biasa , vakum seluruh rumah sebelum bertolak supaya tak la nanti bila balik kita pening tengok rumah kita sendiri yang kelam kabut dan lantai berdebu.