Family mama

All posts in the Family mama category

Picnic

Published Mei 28, 2012 by syarida
Pagi sabtu mak anjang call, masa tu mama baru ja lepas hantar Kayra pergi school. Kayra kan pergi school enam hari seminggu tapi hari sabtu pukul lapan sampai dua belas tengahhari saja. Ahad adalah hari sepenuhnya Kayra bersama mama dan papa.
Ok, berbalik kepada cerita mak anjang. Mak anjang call tu sebenarnya nak ajak Kita bertiga pergi berkelah kat pantai merdeka. Mak anjang tanya mama nak datang tak ?, mama tanya papa, nak pergi tak ? dan papa jawab kat mama, ok , lepas kayra balik scool.
Pukul sepuluh Teacher Pratibha call cakap badan Kayra panas dan mungkin kena fever. Terus mamaPapa pi fetch Kayra. Memang panas. Balik rumah, mama mandikan dan bagi kayra tidur dan rehat.
Pukul 2 Kayra bangun dan nampak sihat walafiat seperti sediakala. So, kita semua ready untuk ambik angin pantai.
Akhirnya mama dapat jugak pijak Pantai Merdeka ni setelah bertahun-tahun tak mai sini. Dan bagi kayra pulak, inilah kali pertama dalam sejarah Kayra selamat sampai ke sini. Sepanjang perjalanan, asyik tidur saja anak mama, mungkin badan rasa tak sedap lagi. Tapi ok, nampak macam tak sabar-sabar nak sampai.
Dan bila dah jumpa KhairunNajla, semua panas badan tu dah hilang entah kemana. Bukan main lagi ye. Tapi bibir Kayra mama tengok macam kering je. Mungkin dia tak sihat tapi semangat datang bila jumpa kawan bermain.
Mama bancuh scott emulsion letak dalam botol. Sebab Kayra ni susah sangat nak minum air masak, kalau kat rumah mama dah paksa dah minum air masak walaupun mama terpaksa sumbat kat mulut guna picagari.
Abang Wazif ni kelakar kadang-kadang sampai asyik tergelak saja kita sepanjang hari. Nyaman betul angin pantai. Mood pun baik, seronoknya bila bergembira sekali-sekala.
Mak anjang dah bekal dalam bekas tupperware tapi kalau mama, mama bawak je bekal dalam bekas ais krim sebab lepas makan boleh buang saja.
Kita bawak kfc, makan dengan nasi dan lauk-lauk mak anjang masak kat tepi pantai. Sedap betul. Bertambah-tambah mamaPapa. Jangan kau sebut pasal diet.
Kayra takmau makan apa-apa, dia cuma nak main saja. Yang asyik nak makan apa-apa tu mama Kayra.

Harus ada gambar mereka berdua tatkala bertemu. Nanti bila dah besar, satu-satu gambar mama akan tunjuk. Comel kamu dua orang ni.

Pak anjang, Wazif dan Kayra.

Kerana isterinya sangat gemarkan rojak buah. Makanya si papa pun pergilah membeli di gerai sebelah sana.

Sila makan mak anjang, jangan malu-malu buat macam bekal sendiri. Eh ! Terbalik ke ?

Selepas makan, kita semua berjalan beramai-ramai ambik angin pantai.

Sedang nampak seekor anak anjing dimandikan oleh tuannya di pantai.

Cantik gambar ini.

Mak anjang dan pak anjang. Mak anjang ni kakak mama. Anak sulung, abang Wazir dah enam belas tahun. How time flies….

Penutup acara hari ini adalah gambar kami berdua. Sekian.

Lepas sepetang di pantai merdeka, kita gerak balik tinggalkan keluarga mak anjang yang akan bermalam di situ. Kita ke Jusco perda sebab papa ada nak beli barang. Kayra dah merengek-rengek kat dalam tu. Kemuncaknya dia termuntah air kat depan kedai DIY.  Cuci mulut dan tukar baju kita terus gerak balik. Esok ahad rehat sepagi, bila dah petang Kayra dah sihat semula. Yey, anak mama dah sihat.

Advertisements

Burung Merpati Masak Kicap

Published Mei 20, 2012 by syarida
Sesekali balik kampung wan akan mintak mama masakkan makanan kegemaran dia. Memang sedap tapi kena bersusah sikit. Pernah tak sesiapa di sini makan burung merpati.  Daging burung ni sangat sedap. Tapi agak leceh kalau kita cena cabut bulu burung tu sendiri. Hari tu wan sembelih sepuluh ekor. Lenguh tangan nak cabut bulu burung tapi takpalah sebab nak makan kan. Dulu pernah wan buat kenduri kat rumah menjamu lauk burung merpati ni sampai berpuluh ekor. Gotong royong melaukkan, sampai lenguh tangan-tangan. Masa tu, burung merpati peliharaan wan sangat membiak sampai penuh sangkar.
Daging burung ni sangat sedap dibuat lauk. Tentunya rasa tak sama dengan daging puyuh sebab merpati ada rasanya  yang tersendiri. Yang membuatkan sedap kalau makan burung ni ialah tulangnya rapuh dan rangup. Sangat seronok mengunyah. 
Masa kita sampai rumah wan, wan tunjukkan mama burung-burung merpati ni yang dah siap ditangkap dan diasingkan kat dalam sangkar kecik. 
Wan sembelih sendiri merpati-merpati tu
Kayra tengok jugak masa sembelih-sembelih tu. Dan dia tak berani nak dekat pun.
Mencabut bulu burung merpati. Kerja yang paling leceh.
Kayra duduk saja sebelah tok masa semua orang buat kerja.
Nak makan benda sedap kenalah bersusah sikit.
Dah siap pun cabut bulu. Lepas tu kita bakar ( orang kedah panggil layur ) sikit atas api untuk buang bulu halus kat badan burung ni. Saiz burung ni besar sikit saja daripada puyuh.
Ok, dah siap pun masak. Goreng dulu sikit-sikit . Angkat. Mama tumbuk kulit kayu manis, bunga lawang, jintan manis, halia dan bawang. Tumis, letak asam jawa dan kicap.Campur daging burung dan tumisan.  Siap.
Alhamdulillah. Lauk kita hari tu. Lala tu rebus air je letak serai.
Orang kata kalau nak membela ni tengok tangan jugak, ada orang tu kalau membela binatang belaan sangat membiak.Ada orang pulak tak menjadi. Wan sangat bertuah sebab apa saja yang dia bela, sangat membiak. Contohnya kambing dan merpati. Sama jugak kalau wan tanam apa-apa pokok, mesti hidup elok.
Dah bertahun-tahun wan bela merpati. Satu masa dulu sangkar burung ni dekat saja dengan rumah, tapi bila lama-lama tu wan ubah jauh sikit sebab ada orang cakap dalam najis burung tu ada apatah yang merbahaya kalau terhidu. Mama pun dah lupa. So, wan pun buat lah sangkar yang jauh sikit dari rumah.
Wan kata jugak, nanti bila-bila ramai balik wan akan sembelih burung merpati lagi sebab semua saudara mama suka makan. Kayra pun suka jugak hari tu makan bertambah-tambah. Bila mama tanya wan nanti berapa ekor nak sembelih, wan kata 25 ekor, terus mama rasa nak pengsan sekejap.
Nanti bila tiba masa yang dijanjikan tu, mama akan paksa semua orang turun padang. Jangan risau.
Lu Tunggu…..

Makan-makan Dengan Wan Dan Tok

Published Mei 18, 2012 by syarida
Sesekali balik kampung rasa macam nak bawak tok dan wan pi makan-makan. Tapi selalu rasa tak sempat. Dan selalunya rasa macam masak dan makan kat dapur rumah wan lagi best. Lagipun, bila ramai, sangat meriah kat dapur tu. Tapi hari tu, mama ajak jugak wan dengan tok keluar makan kat Jeniang. Seronok jugak sekali-sekala.
Ajak family mak lang sekali. pak lang tak ada, ke Sabah rasanya kali ni.
Esok tu hari ibu, sangat seronok dapat belanja tok. Dah lama tak keluar dengan tok dan wan.
Cik kak tu teringin sangat nak duduk atas baby chair walaupun dia tu dah tak berapa nak baby dah.
Bergambar, jangan tak bergambar.
Lama jugak nak tunggu makanan sampai ni.
Layan dulu bola kat tv di belakang. Kedah laman singapura rasanya tu.
Eh, nampak papa gelap pulak.
Sekali lagi. Ha, baru ok gambar papa.
Dah sampai makanan. makan dulu ya. Dah tua dah ayah dan mak mama ni.
ikan siakap tiga rasa yang indah khabar dari rupa. Cakap berlapik yang didengar lebih manis daripada tak sedap….
Silalah menjamu selera.
Hmmmm…. tadi cakap tak sedap…
Lain kali kita cari kedai lain. Mama nak bawak wan dengan tok makan kat luar jugak sekali sekala. Kat mana tempat makan yang sedap kat Sik ni ha ? Ada tak sapa-sapa tau…? 


Tok, kayra Dan Kambing….

Published Mei 18, 2012 by syarida
Sabtu minggu lepas kita balik kampung. Rasa macam dah lama tak balik. Mama dah rindu sangat kat tok. Macam biasa, lepas jemput Kayra dari kindy, kita terus bertolak ke kampung. Kampung mama kat Jeneri. Ramai yang tanya mama, Jeneri tu kat mana ? Jeneri tu nama mukim, Kampung mama yang sebenar-benarnya bernama Kampung Langguk, Mukim Jeneri dalam Daerah Sik. Daerah Sik tu daerah kedua yang terbesar dalam negeri Kedah. Kalau nak ke kampung kita, tol yang terdekat adalah Plaza Tol Gurun atau Pendang pun boleh.
Wan Kayra ada bela kambing tau. Bela untuk suka-suka saja pada mulanya. Dulu masa wan baru saja pencen cikgu, wan cuma jaga kebun saja. Oh ya, wan kita ada kebun getah jugak tapi wan takla menoreh, upah orang. Ada satu hari tu, pak lang cakap dia nak bela kambing dan wan pun join sekali, lama-lama wan sorang saja yang bela sebab pak lang ada buat kerja lain.Kambing-kambing wan sangat membiak, tok kata, hari sebelum kita balik tu, ada lagi empat ekor anak kambing dilahirkan. Kandang kambing Wan ada dua setakat ni.
Bila semua adik-beradik kita balik, kita tak kisah nak memanggang kambing sekali-sekala. Pilih saja berapa besar yang nak.
Berbalik kepada cerita kampung,   Kayra ni penakut dengan kambing. Masa balik hari tu sempatlah mama bawak Kayra masuk dalam pagar kambing dan tengok kambing kat dalam kandang. Walaupun Kayra takut, mama paksa jugak dia bergambar sebab comel je tengok anak-anak kambing tu.

Mula-mula Kayra takut, mama dah masuk dalam tapi dia ada kat tepi pagar lagi tunggu tok. Anak kambing dah mai kat mama ni. Yang ni baru umur sehari ni. Dah pandai jalan.
Tolong tok tutup pagar pulak. Anak kambing ni suka bergambar agaknya sebab dia duduk je dekat mama.
Tersenyum-senyum kenapa ? Agaknya sebab anak kambing tu tak nampak dia kat belakang kot.
 
Tok, Kayra dan kambing…
 
” Hello goat”
 
Marah sangat la kat mama ni, orang nak tengok kambing, tapi mama asyik suruh toleh nak snap gambar.

Suruh duduk dekat sikit, tapi Kayra takut la. Anak kambing ni pulak asyik ikut Kayra saja.

Ala tomei-tomei

Ini baru sikit, yang nampak kat dalam gambar. Ada lagi yang tak nampak tu. Kat dalam kandang ada bilik-bilik. Kambing-kambing anak dara duduk dalam bilik kot. Hehehe….

Kayra pulak dok asyik tengok anak-anak kambing kat bawah luar kandang.

Dan bergambar pulak dengan tok.

Kalau balik kampung inilah antara aktiviti Kayra. kalau tak ke rumah mak lang, disinilah Kayra. Tapi Kayra takkan masuk dalam. Cuma dia akan panggil-panggil wan dari luar pagar. Kecuali lah wan atau tok bawak masuk dalam.

Tiba-tiba rasa macam nak makan lamb chop….

Bukan Ummi Rosnita Tapi Ummi Hafilda

Published April 24, 2012 by syarida
Minggu ni kita balik kampung. Nak lawat tok dan Wan jugak ada agenda lain. Mak anjang cakap dia ada belikan mama kain untuk baju kurung. Ok. Tok dan Wan belikan kita baju dari Mekah. Ok. Pastu yang paling penting, rumah Mak lang tu. Mak lang suruh kita balik sebab rumah dia ada buat majlis. Ala, macammana nak cakap ek ? Padang ‘aka’ halaman rumah mak lang kan besar, jadinya adalah UMNO nak pinjam padang tu buat majlis. Siangnya buat karnival dan malamnya ada ceramah politik. Seram jugak mama dengar pasal politik-politik ni sebab mama bukannya pandai sangat bab-bab politik. Mama kalau dengar cerita pasal politik pun melalui papa sebab papa rajin jugak baca paper dan dengar ceramah politik kat YouTube.
Masa kita baru sampai. Daripada Jeniang lagi kita dah perasan banyaknya bendera pas dan UMNO disepanjang jalan. Kat depan rumah maklang lagi rancak nampaknya.
Macam ni la keadaannya halaman rumah Mak lang. Ramainya orang dengan khemah-khemah lagi. Dengan bising lagi.
Majlis tengah berlansung kat luar. Tuan rumah nampaknya penat sangat tu. Duduk-duduk dulu kat dalam melayan tetamu yang baru sampai kat dalam. Kitalah tu.
Servis bertukar tangan. Papa pulak tangkap gambar mama. mana aci. Mama pun nak bergambar jugak.
Banyak kereta parking kat halaman dalam. Kalau lambat parking kat luar la. Habis rosak rumput-rumput rumah mak Lang. Lepas ni tanam balik k. Sayang rumput-rumput tu.
Khemah-khemah kat luar.
Gerbang pintu masuk.
Hehehe…Nampak tu ‘Rumah Encik Malik’. Yang datang bagi ceramah tu Ummi Hafilda ok. Ummi Hafilda adik azwan Ali.  Bukan Ummi kita, ummi kita Ummi Rosnita.
Petang sikit Kayra ikut Abang Riadz dengan mama n MaksuPaksu keluar pagar beli sate.
Ada pameran jabatan jugak. Bukan main rumah mak Lang kita eh…
Mama suka tangkap gambar Kayra sebab dia sangat suka posing macam-macam.
Biasa lah, kalau ada majlis macam ni, kita kena lah consider dengan sampah sarap. Esok kena bersihkan balik ni…
E eh… Mama dapat bergambar dengan cik Ummi Hafilda. Dia kan jemputan khas malam tu…
Mak su dengan Kayra pun nak jugak.

Tuan rumah dengan tetamu bersembang.

Papa pun sama..

Eh, mama lagi. Tukar tempat duduk pulak…
Wan dengan tok jugak…
Kat luar pulak. Kayra pun sibuk nak bersembang sama.
Masa ni majlis tak start lagi. Tapi penonton dah ‘pelan-pelan’ ramai kata orang kedah. Orang jeneri sebut ‘koi-koi’ ramai. Maksudnya penonton dah semakin ramai la.
Kita mesti ada fotogedik jugak…
Lampu kat bawah dah dipasang.
Kerusi penonton pun dah penuh. Ummi Hafilda dah bercerita kat depan tu. Dua jam non-stop.
Selepas dua jam. Berehat sekejap nak bersembang dengan tetamu.
Masa ni la semua orang sibuk nak bergambar.
Nasi lemak special order orang jeneri. Sangat sedap tau.
Dah dekat pukul satu kak ummi pun nak balik dah. Ada jodoh kita jumpa lagi. Tanpa ambil kira agenda politiknya tapi in-person, Ummi Hafilda memang seorang yang peramah dan mesra.
Jangan salah faham. Mama bukan nak cerita tentang fahaman politik. Mama cuma nak bercerita tentang kisah kita di kampung kali ini. Bukan nak tayang kita ni pro politik parti yang mana.
Masing-masing punya pendapat masing-masing.
Undi tetap rahsia…

Laksa Janggus

Published April 19, 2012 by syarida

Pagi hantar kayra ke kindy. Pastu MamaPapa pi sarapan. Pastu Pi Econsave plak beli barang. Time tengah tolak troli berat-berat ada lak call masuk. Sapa pulak yang rajin calling-calling time cuti ni ? Tengok-tengok nama maksu yang tertera.

” Ha, nak apa ? Cuti pun tak tau rehat ka ?”
” Saja ja call , tak mau mai sini ka jalan-jalan?”
“Cakap sendiri sama my bos “

Mama pun pass la phone tu kat papa, bla, bla , bla….ok…

” Ma, petang ni lepas ambik Kayra kita pi balik Pulau makan laksa”
“Ok, set..”

Maka mamaPapa pun kelam kelibut la beli barang, balik rumah susun barang-barang tu. Sidai baju, lipat baju, kemas-kemas. Papa ambik Kayra, mandikan dia, pukul dua baru keluar rumah. Jemput maksu kat Wonderlite terus gerak ke Balik Pulau, pukul tiga setengah kat depan kita masing-masing dah ada mangkuk laksa dan bihun sup. Hehehe….

Laksa nan semangkuk itu kita share bertiga. Takut tak habis. Memang selalunya kita akan share je, dah habit. Jarang sangat kalau tak ambik dari pinggan salah sorang walaupun dah ada makanan sorang sepinggan. Tebiat ke tabiat ntah.
Yezza… kalau hala ke bab makan…. serah ja….
Cik Kayra makan goreng pisang banyak tau hari tu. Sedap sangat kot…
Ha, makan. Selagi tak da orang bawak parang suruh berenti makan, jangan berenti….
Paksu kerja, kan?  so hari ni kita bawak la maksu jalan. Err… bihun sup ni maksu bayar k ….?
Semua mangkuk atas meja dah kosong nampaknya. Dah kenyang, jom balik…

Eh, maksu bergambar kat mana ni ?? Tepi pantai mana ni ?
Pantai ni kat sebelah BTN balik Pulau. Papa penah attend kursus kat sini sebab tu nak tengok sangat tempat ni.
Kita tak boleh tangkap gambar kem tu walaupun kat pagar luar. Ok, takpa la. mama letak je la gambar pantai. Cantik apa gambar pantai.
Lain kali kita mai lagi berkelah kat sini nak ? Tapi pantai ni takleh mandi-mandi sebab tak landai. bahaya pulak nanti.
Cik Kayra ni memangla kalau jumpa pasir. Menjerit-jerit tak mau jalan. Mula-mula tu maksu dukung. Maksu tak larat baru la papa take over.
Lepas tu kita terus hantar maksu kat rumah dia. Ada pasar malam kat kawasan flat tu, sempat lagi mama tapaukan ayam dan jagung bakar untuk kita. Kalau cerita makan, memang takkan habis….

Kakak Mursyida

Published April 2, 2012 by syarida
Ummi ada call mama bagitau nak pergi ambik kakak Mursyida kat UITM Seri Iskandar hari sabtu ni. Mama cakap la kat papa nanti lepas ambik kakak, ummi nak singgah rumah kita kebetulan papa nak jugak bagi barang kat abah, papa cakap mama, alang-alang baik kita je pergi jemput kakak Mursyida kat kampus sebabnya ummi dengan abah perjalanannya akan lebih jauh kalau nak ambik kakak Mursyida kat sana. Kalau kita, takla jauh sangat lagipun kita boleh jalan-jalan ambik angin kat UITM tu, kita pernah pergi sekali je tak lama dulu.
Lepas jemput Kayra dari kindy petang tu terus kita gerak ke Seri Iskandar. Ikut jalan lama, papa kata time balik nanti kita naik highway.
Masa ni kat Trong. Kalau tiap kali sampai sini mesti papa akan cakap dulu family dia tinggal kat sini. Mesti tunjuk Post Office yang arwah ayah papa pernah kerja dulu sebelum pindah Taiping, mesti tunjuk kuarters yang pernah family dia tinggal. Rasanya papa tak pernah tinggal kat sini, cuma tok Honey, kakak-kakak papa dan arwah Tok Zainal saja.
Kita dah sampai ke Seri Iskandar. Wah bukan main sekarang ni ye. Masa-masa dulu Seri Iskandar tak da la cantik macam sekarang ni. Oh ya, Seri Iskandar ni terletak dalam Daerah Perak Tengah.
Akhirnya kita sampai jugak kat UITM Seri Iskandar. Banyak jugak kereta keluar masuk. Mungkin parent nak ambik anak-anak yang dah habis exam. Lepas ni cuti Semester.

Kayra berkata di dalam hati… “Suatu hari nanti, aku akan kesini lagi…”

Dah jumpa pun kakak Mursyida lepas kita berenti dua tiga kali tanya orang kat mana kolej Cempaka Sari. Dua tiga kali pusing la jugak.
Kita naik atas tengok bilik kakak. Semester depan kakak Mursyida dah berpraktikal. Jadi satu semester tak ada kat Kampus.

Room mate kakak Mursyida. Lepas ni dah susah nak jumpa. Semester depan kawan kakak ada lagi kat kolej dan akan berpraktikal pada semester akhir. Kakak Mursyida, semester akhir akan balik ke kolej ikut kuliah balik.

Kayra pinjam sekejap basket ball kakak Mursyida. Nak bergambar sekejap.

Bergambar lagi.

Fakulti Ukur Bahan. Tempat belajar kakak, Maksu dulupun belajar kat sini jugak.

Mama main tangkap gambar atas kereta je. Papa taknak berenti sekejap. Dah malam katanya.

Bangunan Pentadbiran
Kita teruskan perjalanan. Kita gerak ikut highway, masuk kat tol Jelapang dan Turun kat Taiping. Penuh kereta dengan barang-barang kakak. .  Kayra tertidur tersepit ditengah-tengah timbunan barang. tapi tak pulak dia merengek. Kita berenti sekali je itupun kat petronas beli air. Ada sekali tu berenti kat Taiping makan malam, kayra dah nyenyak tidur. Papa cakap tak payah kejutkan Kayra. Papa parking kereta dekat dengan meja makan dan biarkan Kayra tidur.

Sampai kat rumah pun dah pukul 12 lebih.

Pagi tu papaMama bawak kakak sama-sama hantar kayra ke kindy. Lepas tu kami pergi makan kat nasi kuning. Saja je bagi kakak try nasi kuning.

Banyak betul papa order makanan pagi tu. Sampai tak larat nak habiskan.

Ha, begini sudahnya hidangan kita. Ada sikit lagi nasi tu, papa kena habiskan.

Lepas makan kita pergi beli barang basah masak untuk tengahhari. Kena masak lebih sikit sebab ummi dan abah kan nak mai rumah kita. Susah hati sikit sebab ikan tak berapa nak ada kat market dekat rumah kita hari ni. Tapi takpa, mama beli je daging sikit ( leceh sikit bila masak keras pulak dia), beli ikan kecik (mama tak tau nama, pelata kot ). Balik rumah, kemas rumah sikit baru start masak. Buat sambal ikan, masak kicap daging, telur dadar dan sayur kubis sikit dah. Buat puding roti sikit. Pukul dua belas papa jemput Kayra kat kindy. Mama kat rumah masih bersilat kat dapur.

Pukul satu lebih dekat-dekat pukul dua ummiAbah sampai, ada sekali Abang Rabani, Kakak Fasihah dan abang Asyraffi. Ummi bawak kek, buah tembikai, honey dew dan pisang. banyak sungguh. Kembung la perut kita hari tu makan macam-macam. Sembang pun macam-macam jugak. Abang Rabani tu berbalut tangan sebab baru lepas operate.
Petang dalam pukul empat ummi dan abah sefamili bergerak balik. Nak singgah Jeneri dulu jumpa wan katanya.
Kita pulak lepas tu nak berangkat ke Taiping pulak. Dah lama tak jumpa Tok Honey dan Tok Yang.

Kenyang sangat hari ni.