Bercuti

All posts in the Bercuti category

Keberangkatan Pulang Express Rakyat…

Published Februari 11, 2012 by syarida
Kita sampai KL hari Sabtu. Hari ahad kita dah balik. Sangat singkat percutian ini. Macam menyinggah je. Tren kita balik Parit Buntar pukul 3 dari KL Central. Pukul 1 kita dah sampai. Kita nak lepak sekejap pusing-pusing dalam KL Central.
Ok, Kayra dah siap nak balik rumah kita dah ni.

Tunggu LRT sampai kat Masjid Jamek.

Kita dah sampai KL Central. Lepak-lepak sekejap tengok LRT.

Bergambar dengan papa pulak.

Saya dah buat macam-macam perangai ni. Tak faham lagi ke ? Petanda kena beralih tempat sebab Kayra dah boring.

Berubah tempat, jumpa benda baru. Mari kita ambil gambar kat sini pulak.

Mari kita kacau papa pulak. Kamu berdua ni…

Again. Drama lagi. Jemu lagi.

Jap, kita kena tunggu sekejap kat sini. Tunggu siapa ??

Papa nak beli Mc D untuk kita makan-makan kat atas tren nanti.

Kayra dapat ni. Cinderella.

Dah ready nak turun kat bawah. Dengar announcement katanya tren delay daripada pukul 3 ke 5. Aduhai. Lambatnya…

Ada lagi dua jam, kita kena lepak kat tempat lain plak. kalau tak, jenuh nak kepung Kayra nanti.

Kita sempat makan nasi ayam kat food court. Papa sempat survey jadual tren ke Singapore dan Bangkok lagi. Manalah tahu, ada rezeki kita sampai kesana pulak.

Tunggu punya tunggu, ada announcement lagi cakap tren delay lagi 20 minit. Maksudnya kita hanya akan bertolak pukul 5.20pm. Masa ni Kayra dah start mengantuk.

Sudahnya berdukunglah Kayra naik tren. Dah la bersesak nak naik. Memang nyenyak tak gerak-gerak. Masa mama pakaikan jaket pun dia tak gerak-gerak dah. Sangat mengantuk ok.

Papa bergambar kenangan atas tren dalam perjalanan balik.

Mana aci, mama pun nak jugak. Cuma kali ni Kayra tertidur kat sebelah.

Ticketing Man

Sampai je kat Tanjung Malim. Kayra dah bangun. Papa dah lapar. Kita ke Kantin sekejap. Makan nasi goreng sejuk RM 4 share tiga orang.

Adakah kamu mengantuk ? Tidurla sekejap. Kayra jaga papa sambil main game.

Sampai kat Taiping Tok Honey nak jumpa Kayra. Kita turun sekejap. Kat sebelah Tok Honey tu opah. PapaMama panggil  dia ibu. Yang cukurkan rambut kayra masa kecil dulu dan jaga mama masa dalam pantang.

Pukul sepuluh lebih kita sampai juga akhirnya kat stesen keretapi Parit Buntar.

Papa mintak tolong pakcik guard ofis tolong ambil kita kat stesen dan ambik kereta kat ofis. Kayra dah mengantuk balik, sebab tu merengek je.

Rindu rumah kita. Dah sampai rumah, kita terus tidur. Penat tau naik tren.
Selesai cerita trip kali ni.

Advertisements

Apa kita buat di sana ??

Published Februari 9, 2012 by syarida
Macam yang mama kata sebelum ni. Kita tak cadang nak jalan kemana-mana. Tapi bila auntie Emma jemput kita kat KL Central, haruslah kita kemana-mana kan ? Sebab pertama papa nak ada hal dengan AEON dan sebab kedua, Kayra mesti la nak main-main dengan sepupu-sepupu kan ? Kita ke Jusco AU2 Keramat. Keramat tu dulu dekat jugak la dengan tempat papa menyewa dan dekat juga dengan tempat kerja mama dulu. Tapi masa tu, tak ada lagi Jusco tu. Kiranya kita nak ke tempat baru juga ni. Kat depan jalan besar depan Jusco ni jugak dulu mama belajar memandu semula untuk refresh skill memandu lepas dua tahun tak pegang stereng kereta. Masa tu, jalan tu tak la sesibuk sekarang.
Masa kat dalam kereta Auntie Emma. Bersesak kita kat belakang sebabnya MamaPapa yang sangat ‘Besar’.

Singgah sekejap makan nasi ayam “Mash’ yang memang jadi dambaan PapaMama. Kedainya berdepan dengan masjid keramat seberang jalan. Masa mama kat sini dulu, selalu sangat kesini, sanggup beratur panjang semata-mata nak makan nasi ayam. Teringat kenangan lama.

Auntie Emma. Kakak kedua Papa. Sanggup datang dari Puchong nak jumpa Papa. Bila nak balik Taiping, selalu jugak luang masa datang rumah kita. Bila nak datang lagi ??

Kayra dengan sepupu. Semua tiga beradik tu kesayangan Tok Honey. Nanti balik Taiping datangla rumah Kayra ye. Kayra sorang diri je tak ada kawan kat rumah. Asyik cakap dengan anak patung je.

Aaron, Kayra, Alisha dan Adelia. Lama tak jumpa.

Kita bergambar sekali lagi sebelum keluar. Aaron dah naik stroller. Senang. kayra pun kadang-kadang mama rasa nak letak dalam stroller saja, penat nak ‘meligan’.

Papa kata kat Uncle Azmi takyah la hantar kita balik hotel sebab rasa macam menyusahkan plak nak masuk town balik. So, papa mintak hantar kita ke Stesen LRT kat Setiawangsa je. Dapat lah peluang Kayra untuk naik LRT pulak kali ni.

Mula-mula tu takla ramai sangat tapi bila sampai je kat KLCC, sesak pulak kat dalam tu. Takpa la, Kayra dapat jugak duduk. Seronok pulak tengok Kayra terpinga-pinga. Mama dah lama tak naik LRT. Papa pun sama.

On the way berjalan balik ke hotel. Sesak sangat sebab hari tu sabtu, ada pasar malam kat Masjid Jamek. Ramai sangat orang, nak jalan pun susah.

Ha, inilah buktinya, nak ke lobi hotel kena lalu kat gerai-gerai kain. Sangat memukau bukan ?

Papa dan Kayra kat depan bilik kita. Bilik bernombor 912.

Rehat sekejap. Mandikan Kayra dan kita siap-siap untuk keluar lagi. Berjalan kaki.

Harus sampai kesini. Kita bergambar kat luar saja sebab keadaan mama didalamnya adalah sangat menakutkan. Mama ‘bershopping’ sampai lupa ‘suami dan anak’. Bunyinya sangat kejam tapi percayalah, sampai papa ‘bawak diri’ dan Kayra sekali main-main kat tempat permainan dalam tu tinggalkan mama sendirian.

Dah settle kat sana, kita keluar. Sangat menakjubkan bila mama tak beli apa-apa kecuali sehelai t shirt saja.

Seronok tak nampak Kayra malam ni ? Tapi jalan dua tiga tapak lepas tu dah suruh berdukung bagai. Dah rasa berat nak angkat dia ni.

Lapar ? Kita makan kat gerai pasar malam yang siap bermejabangku tapi papa katanya tak puas suap dengan sudu plastik, makanya kita mintak bungkus naik ke bilik.

Pagi esok, lepas tidur nyenyak tak hengat kita bersiap untuk turun makan pagi. Makan pagi kedengarannya agak berat berbanding sarapan pagi. Sarapan pagi sama je maknanya lebih kurang dengan alas perut tapi makan pagi bunyinya lembut sedikit berbanding ‘melantak di pagi hari’. Boleh faham tak apa yang mama nak sampaikan ?

Bila turun je kat tingkat empat ( tempat makan hotel ) kita tengok ramai sangat orang. Makanya kita turun sekejap. Papa kata, tunggulah orang reda sikit baru kita pi makan.

Sangat boringnya muka cik Kayra di pagi itu. Sua itu taknak, sua ini taknak makan . Last-last mama jugak habiskan. Papa tu makan bubur pulak lepas nasi lemak dan kue teow. Roti bakar takmau papa ?

Mama yang kondisinya agak kekenyangan disitu. Cik Kayra tu harapkan dua tiga suap ja nasi lemak dengan dua tiga teguk air oren.

Perut dah kenyangkan ? Takkan nak balik bilik peram lemak kan ? Marilah kita berjimba kat Semua House. Mama bukan nak beli apa-apa. Mama nak tengok ja k papa….

Dua wajah kesayangan hamba yang dah mula boring bila dah lama kat sini tapi kedai tak bukak bukak lagi. Sangat jemu menunggu ye ?  Sabarlah, bukan selalu kita mai sini.

Kedai ni la yang mama nak masuk. Bila bukak je, mama terus masuk dan lima belas minit lepas tu mama keluar balik dengan barang di tangan. Ajaib kan ?  Nampak tu, cik Kayra dah start merangkak pulak. Sangat tertib dan bersopan dia. Sangat menunjuk-nunjuk perasaan.

Dah settle cerita apa kita buat kat KL, lepas ni nak cerita pulak perjalanan balik kita. Sangat penat mama menaip tau…

Keretapi kali kedua…

Published Februari 7, 2012 by syarida
Kali ni kita bercuti panjang lagi. Walaupun tak lama sangat, empat hari cuma tapi papa dah janji takmau habiskan keempat-empat hari ni kat rumah saja. Papa tunaikan janji pada Kayra untuk bawak kayra naik choo choo train lagi sekali. Buat pertama kali kita pergi jauh sikit naik keretapi. Kuala Lumpur.
Kali ni saja je nak seronok-seronok naik tren. So, kita memang tak planning nak kemana. Cuma nak bagi kayra seronok naik tren pergi dan balik. Itu saja.
Keretapi pukul 9, pukul lapan lebih macam tu kita dah sampai stesen. Sambil tunggu papa hantar kereta parking kat ofis. Kita bergambar dulu. Sangat senang nak kejut Kayra bangun pagi ni. Semuanya sebab choo choo train punya pasal.
Keretapi sampai dalam pukul sembilan lebih. Sempat lagi kita snap gambar keretapi yang sampai.
Dah sampai atas. Kita kat gerabak R1 kelas satu.  Tempat duduk kita kat depan sekali dekat sangat dengan tv. Puas la kita tengok Harry Potter pagi tu. Gerabak sebelah tu gerabak kantin. Senang la kita nak makan-makan.
Pagi ni Kayra bertemankan pringles. Mama bagi chance makan keropok banyak-banyak hari ni asalkan tak merengek sudah lah.
Tempat papa kat sebelah kita kat tempat duduk single. Kedudukan kerusi penumpang kelas satu adalah dua baris dimana satu baris single dan satu baris lagi double.
Pintu antara gerabak tempat penumpang naik dan turun. Sepanjang perjalanan kita boleh tengok landasan double track yang sedang rancak dalam pembinaan.

Tempat lintasan yang paling kita tunggu-tunggu. Bukit merah. Keretapi lalu kat tengah-tengah. Kiri tasik, kanan pun tasik.

Satu jam di awal perjalanan. Memang tak duduk diam budak ni. Sekejap bangun, sekejap duduk. Sekejap kat tempat sendiri, sekejap kat tempat papa, sekejap kat tempat mama. Pening.

Mintak susu nak minum. Mama buatkan lah sekejap tapi tak mau tidur jugak dia. Bantal busuk tetap kena bawak jugak sebab kalau tak ada, susah jugak nak tidur nanti. Kat mana-mana kena ada bantal busuk. Kat school ada satu, dalam kereta satu.

Sempat juga kita main-main dengan flash card. Banyak lagi alphabet Kayra tak kenal. Kalau ada yang kenal pun masih tak boleh sebut dengan betul.

PapaMama pulak yang berubah tempat. Sebabnya Kayra sibuk nak duduk dekat papa. Bila dah ubah, nak mama jugak.

Bila lapar kita makan kat kantin. Sebelah je pun. Kita makan nasi kuning yang kita tapaukan pagi tadi sebelum naik tren. Mama siap bawak food disposable container dari rumah untuk tapau. Senang, bila sudah makan, terus je buang.

Favourite picture of the day. Kenyang perut suka hati. Kayra makan sikit je.MamaPapa dia je yang makan lebih.

Akhirnya tertidur jugak cik Kayra kepenatan. Itupun sebab boring tak tau nak buat apa. Penumpang kelas satu, diam je. Tak ada bunyi  bercakap pun, sesekali je dengar suara budak bertanya itu ini sedangkan ada ramai jugak kanak-kanak dalam gerabak tu. Mungkin semua penat kot.

Dah sampai KL. Turun-turun je kita harus bergambar dengan tren lagi sempena denga jejaknya kaki kita kat KL Central ni.

Ramainya orang. Semua berebut-rebut nak naik tren. Masa ni mama pegang tangan Kayra kuat-kuat, takut terlepas, hilang plak Kayra nanti, jenuh nak cari.

Auntie Emma dan family jemput kita kat KL Central. Lepas tu bawak kita ke Jalan TAR. Tinggal Kayra dengan kakak-kakak kat dalam kereta PapaMama pergi check in Hotel dulu. Hotel Noble ni betul-betul kat Jalan Tar, kat atas kedai-kedai je pun. Nak ke Lobby pun kena lalu ikut kedai-kedai kain.

Boleh tahan jugak biliknya. Jadilah. Kita nak tidur je. Lagipun trip kali ni bukan nak bercuti sangat cuma nak bawak Kayra naik tren je pun.

Pangkor, Selamat tinggal….

Published Januari 13, 2012 by syarida
Pagi ahad kita bangun pagi-pagi. Papa kata kita kena balik tengahhari ni sebelum pukul satu. Kayra papa dah tak bagi mandi laut hari ni. Jadinya, pagi ni papa bawak kita naik skuter lagi. Kita pusing-pusing area Teluk Dalam cari sarapan kat sana. Ada singgah satu kedai dekat perkampungan melayu kat situ tapi tak ada makanan yang sesuai dengan selera kita. Tak ada nasi lemak. ada laksa je, takkan kita nak makan laksa pagi-pagi. Last-last kita patah balik kat Teluk Nipah dan makan nasi lemak kat gerai depan jalan.
Lepas sarapan kita balik bilik dan kemas-kemas untuk balik. Kayra lari sana, lari sini. Penat betul nak kejar anak dara ni. Lepas checkout kita jalan untuk cari van yang akan bawak kita ke jeti. Singgah sekejap tengok laut. Cantiknya pantai. Bergambar kenangan lagi. Rasa sayang nak tinggal tempat ni.

Dah sudah-sudah bergambar. Kita terus cari van. Bergambar lagi semasa berjalan menuju van, depan van, belakang van, dalam van, semua ada gambar. Kita bertiga je naik van pergi jeti.. Papa memang nak  cepat-cepat check out supaya tak bersesak-sesak atas van. Tambang dari Teluk Nipah ke Jeti RM 15.

Kita antara orang terawal tapi kita tak naik feri pertama sebab tak mau ramai-ramai. Papa takut kita tak dapat duduk kat bahagian atas. Jadinya kita naik feri kedua. Naik feri, orang tak ada lagi jadi sempatlah kita bergambar kat dek. Kalau ramai-ramai nanti bising kat belakang tu, mama tak suka.
Turun dari bot (sekejap bot, sekejap feri mama ni ) kita singgah beli ikan bilis dan buah tangan hasil makanan laut sikit untuk dibawa balik. Kita naik naik kereta dan terus gerak. Hajat hati papa nak masuk muzium perang dalam kapal tak tercapai sebab tutup makanya kita balik teruslah. Dalam perjalanan kita lapar dan singgah makan kat pantai Remis (kalau tak salah mama). Lepas makan sambil layan karenah kayra yang bad mood sebab kena kejut tidur kita teruskan perjalanan. Sebelum tu kita berenti sekejap kat tepi jalan pantai remis ni untuk beli udang dan ikan segar.

Kita balik dengan mood bercuti yang tak puas-puas lagi tapi apakan daya, esok papaMama dah kena kerja. Kalau duit kita berkepuk-kepuk dalam bank tak payahlah kita semua kerja dan bolehlah bercuti sepanjang tahun. Tapi apa makna bercuti tanpa perlu bekerja ? Kitakan bercuti sekali sekali untuk lapangkan hati lepas penat bekerja. dan apa pula maknanya hidup kalau terus saja bekerja tak henti-henti. Robotkah kita ?
Bercuti dan berehat walau apapun tempatnya, jauh ke, dekat ke, sama saja tujuannya, nak berehat. Walaupun kita bercuti kat belakang rumah kita kat kampung sambil dapat mandi sungai kampung kita, besar ertinya pada yang pandai menghargai.



Cerita Pangkor lagi

Published Januari 12, 2012 by syarida
Dah sampai pun kat pulau ni. Kita merayau-rayau sekejap kat pekan. Tengok ikan bilis, tengok udang kering. Lepas tu kita makan tengahhari dulu. Mula-mula dulu masa kita nak datang sini, papa cadang nak sewa motor terus dari jeti, lepas tu kita naik motor je terus ke chalet. tapi kan…macammana kita nak angkut beg galas berdua ni. nak angkut kayra lagi. So, last decision, kita naik je la dulu van colour pink tu ke Purnama Resort. 
Pekan dekat jeti ni dah berubah banyak sejak kali terakhir kita datang sini. Dah ada shop lot banyak kat sini. Dulu masa kita datang semua tu masih dalam pembinaan lagi.

Dah sampai, kita check in. Mandi dan siap-siap untuk keluar. Papa nak sewa motor untuk round pulau.

Cik kayra mama bagi pakai baju mandi matchkan dengan t shirt takda lengan tadi. Papa kata lepas pusing pulau kita takyah masuk bilik dah, terus mandi laut.

Papa takk sewa motor tapi skuter. Seronoknya pusing pulau naik skuter. Kita tengok tempat buat bot, galeri pangkor (kat luar je), batu bersurat (jenuh mama cari tulisannya tak jumpa), airport, kota belanda dan lain-lain. Kita penat, singgah makan abc dengan rojak dulu. Tengok jam masih awal lagi, papa kata kita balik bilik dulu. Mandi, pukul 5 baru turun mandi laut.
Kayra puas dapat main pasir. Suruh main air dia takut. Tak ada gambar kat tepi pantai sebab takut kamera kena air masin. Pukul 6 lebih baru kita berenti. Balik bilik.


Malamnya kita keluar dinner. Papa nak bawak kita makan ikan bakar, On the way kesana kayra dah tertidur atas skuter. PapaMama makan dan kayra tidur atas bangku. Dah settle kayra dah jaga. Kita balik bilik lepas belikan jagung bakar untuk makan malam kayra. Dia sangat suka sampai habis satu puntung besar. Mama dah tau dah, sebab kayra bukan makan nasi sangat. Lepas tu kita keluar lagi. Jalan kaki je ke tepi pantai. Dah happening tempat ni, dulu tak pun macam ni….

Pangkor Pulau Cantik

Published Januari 10, 2012 by syarida
Kita kesini pada 7 Januari 2012…

Dah lama papa janji dengan kita nak mandi laut tau. Hari tu mama ajak papa mandi kat Batu Ferringhi papa kata payah la, susah nak mandi la, air masin la. Last-last papa kata, kalau nak mandi laut baik kita ke pulau Pangkor, dah tentu tempatnya ada pantai yang sesuai. kalau basah-basah, boleh terus je naik chalet mandi air tawar kat situ. Mama tak kisah, mama ok je. Kayra pun ok je kan ?

Kita pilih waktu lepas cuti sekolah, sebab takmau ber’crowded’, dengan orang ramai. Lagipun anak mama tak sekolah lagi, mamaPapa masih boleh enjoy bawak kayra kesana-sini tak payah tunggu musim cuti sekolah.
Kita bertolak pukul 6.30 pagi, pelan-pelan papa bawak kereta. Singgah sarapan kat pantai remis. Target pukul 12 nak naik bot ke Pangkor.
Bila sampai je kat Pekan Lumut.Mama singgah sekejap nak beli swimming suit kat Kayra. Dapat jugak yang murah, warna pun cantik. Dapatlah kayra main pasir kat tepi pantai pakai swimming suit baru. Lepas tu papa beli tiket dan kita dapat naik feri pukul 12.30 tgh.
Sepanjang perjalanan kayra happy menyanyi-nyanyi sambil pegang microfon. Tahu seronok saja cik kak ni. Hari ni Kayra ponteng school tau sekerat hari.
 Kita dah sampai Pangkor
Dah sampai, lepas parking kereta. Mama galas beg yang berat tu sambil pimpin tangan kayra.

Singgah sekejap pilih baju mandi kat Kayra

Ok, padan. Mama suka yang kuning tu, tapi papa nak yang merah untuk Kayra. Ok je la.
Saya nak pegang sendiri baju mandi saya.
Happy sangat Kayra, papa belum beli tiket lagi tu. Duduk sekejap.
Sengih je memanjang anak dara ni. Sementara tunggu papa beli tiket, mama kejar kayra kesana sini bergambar.
ok, feri dah sampai. Jom kita naik…
Penatnya rasa. Pagi betul mama bangun hari tu kemas-kemas baju
Papa atas bot. Last kita datang Pangkor, 2 tahun lepas kan papa ?
Ya, dah sampai dah tu. Kayra asyik merenung luar tingkap je dari bos gerak sampai lah ke pulau.

Dah sampai. Betul kita dah sampai….
ok, betul-betul dah sampai. Kita turun dan lepas ni kita kemana ?
Tunggu lepas ni…

Day 3 – Kita Pulang Ke Malaysia

Published Disember 27, 2011 by syarida
Huh ! Bercinta jugak nak habiskan cerita Krabi ni… akhirnya sampai juga ke part last dan lepas ni kita dah boleh tulis cerita semasa….* lap peluh di dahi….
Lepas singgah sekejap di hatyai, kita bergegas naik van untuk menuju ke Padang Besar. Semua dah penat dan jemu dah duduk kat dalam van tu. Lepas singgah di Hatyai, rasa nak balik cepat-cepat. Rindu…
Mula-mula kita kena berenti kat imigresen Thailand dulu untuk cop apa yang patut dan kemudiannya kat imigresen  Malaysia pulak untuk declare masuk semula ke Malaysia.
Awek siam yang jadi tukang cop kat imigresen Thailand tu ada tegur kita tak boleh tangkap gambar. Mama nak tangkap gambar mama je bukan nak ambik gambar dia. Takpa la. Macam biasa, kat situ kena bagi jugak ‘upah’ cop passport. Sangat tidak telus.
Dah malas mama nak tulis banyak-banyak. Mama kira nak habiskan cepat-cepat je. Banyak lagi cerita kita yang mama nak tulis lepas ni. Papa pun dah bagi 2, 3 plan jalan-jalan untuk kita tahun depan 2012. Yang pasti, kita mungkin tak fly tahun depan sebab kita nak jalan-jalan kat sini-sini saja.
Kita tengok sama-sama gambar kita kat Border ok.

Leganya rasa….selesai sudah…
Penutup percutian kita 2011